Europa opent onderzoek naar "illegale producten" op Chinese shoppingapp Temu en neemt "verslavende karakter" van app onder de loep
De Europese Commissie heeft een formele procedure opgestart om te beoordelen of Temu mogelijk de Digitale Dienstenwet (DSA) heeft overtreden.
De Commissie zal onder meer onderzoeken of via de Chinese shoppingapp "illegale producten" worden aangeboden en neemt ook het "mogelijk verslavende karakter" van de app onder de loep.
Temu heeft naar eigen zeggen meer dan 90 miljoen actieve gebruikers in de Europese Unie en valt daarom volgens de Digitale Dienstenwet in de categorie van 'zeer grote onlineplatformen'. In die categorie zitten ook bedrijven als Amazon, Apple, Google en Microsoft.
Dergelijke platformen moeten zich houden aan zeer strikte regels. De Commissie vermoedt dat Temu zich niet aan al die regels houdt en is nu een onderzoek gestart. Eerder heeft de Commissie ook al soortgelijke onderzoeken geopend naar X (voorheen Twitter), TikTok en Meta.
"We willen er zeker van zijn dat Temu de Digital Services Act naleeft", zegt Europees Commissaris Margrethe Vestager. "In het bijzonder om ervoor te zorgen dat producten die op hun platform worden verkocht voldoen aan de EU-normen en niet schadelijk zijn voor consumenten."
Het onderzoek van de Europese Commissie focust op 4 aspecten:
- De verkoop van illegale producten: de Commissie zal onderzoeken of Temu voldoende actie onderneemt om malafide verkopers op te sporen en te verbannen en om het aanbod van illegale producten op de app te beperken.
- Het verslavende karakter van de app: Temu bevat volgens de Commissie mogelijk "spelachtige beloningsprogramma’s die negatieve gevolgen kunnen hebben voor iemands fysieke en mentale welzijn".
- De naleving van DSA-verplichtingen met betrekking tot hoe Temu inhoud en producten aanbeveelt aan gebruikers.
- De naleving van de DSA-verplichting om onderzoekers toegang te geven tot openbaar toegankelijke gegevens van Temu. (VRTNWS) (EU)